Beoordelingen

9.0/10
Gratis verzending*
Veilige betaalomgeving
30 dagen bedenktijd
Inklappen
Terug naar
Vloerkleed reinigen

Een vloerkleed reinigen doe je zo!

Je kent het ongetwijfeld: je hebt net dat mooie nieuwe vloerkleed gekocht en je bent er super tevreden mee. Alles is perfect, totdat je plotseling die ene kop koffie morst of je huisdier besluit om een nieuw plekje uit te kiezen voor zijn speeltijd. Er beginnen vlekken te ontstaan op het vloerkleed, en je vraagt je af hoe je je vloerkleed ooit weer schoon krijgt. Hardnekkige vlekken lijken altijd op de meest onhandige momenten te komen, en voordat je het weet, zit je tapijt onder de vlekken en is deze vies en vuil.

Ontzettend vervelend, maar zeker geen reden voor paniek! Bij Tapeso weten we maar al te goed hoe je jouw vloerkleed grondig schoon kunt maken. Of je nu te maken hebt met dagelijkse gebruikssporen of onverwachte vlekken, er zijn veel verschillende manieren om je tapijt te reinigen zonder het te beschadigen. Hoe? Dat vertellen we je graag in dit artikel!

Heb je een buitenkleed? Lees dan ons artikel over hoe je een buitenkleed kunt schoonmaken!

Vloerkleed reinigen

Waarom moet je een vloerkleed schoonmaken?

Waarschijnlijk maak je alleen je vloerkleed schoon wanneer je te maken krijgt met hardnekkige vlekken, maar dat is lang niet altijd verstandig. Zelfs zonder zichtbare vlekken kan je vloerkleed namelijk flink wat vuil verzamelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stof, los vuil of nare geurtjes die zich ophopen tussen de vezels van jouw vloerkleed. Dit is overigens vooral het geval bij een hoogpolig vloerkleed. Dit maakt het niet alleen een stuk minder fris om op te lopen, maar kan ook allergieën verergeren. 

Of je nu een synthetisch vloerkleed of een wollen tapijt hebt, regelmatig schoonmaken zorgt ervoor dat jouw vloerkleed er langer mooi uitziet en schoon en fris blijft!

Wist je trouwens dat het regelmatig schoonmaken van jouw vloerkleed helpt om slijtage te voorkomen? Dit zorgt ervoor dat je nóg langer van jouw prachtige tapijt kunt genieten. En wees eens eerlijk, dat willen we toch allemaal. In de volgende hoofdstukken vertellen we je graag hoe jij jouw tapijt kunt reinigen, zodat je de levensduur van jouw vloerkleed kunt verlengen. Laten we beginnen!

Vloerkleed reinigen

Jouw vloerkleed stofzuigen

Het stofzuigen van jouw tapijt is de eerste stap naar een schoon vloerkleed. Regelmatig stofzuigen helpt niet alleen om los vuil en stof te verwijderen, maar voorkomt ook dat vuil zich dieper in de vezels nestelt. Vooral bij hoogpolige vloerkleden is dit belangrijk, omdat vuil gemakkelijk tussen de lange vezels kan blijven hangen. Een schoon tapijt begint dus met regelmatig stofzuigen, zodat je vloerkleed er langer fris uitziet en minder snel slijt.

Heb je een wollen tapijt? Dan is het belangrijk om voorzichtig te zijn tijdens het stofzuigen. Zet je stofzuiger op een lagere stand en gebruik een zachte borstel om de vezels niet te beschadigen. Zo voorkom je dat het tapijt zijn zachtheid verliest en blijft het mooi. Heb je te maken met kleine vlekken? Zorg er dan voor dat je deze eerst behandelt voordat je het hele vloerkleed stofzuigt, zodat eventuele vlekken niet verder in de vezels trekken.

Stofzuigen lijkt misschien een ontzettend eenvoudige taak, maar het zorgt voor een groot verschil in hoe jouw tapijt eruitziet en aanvoelt. Met deze simpele stap verwijder je een hoop vuil en blijft je vloerkleed langer schoon. 

Een vloerkleed reinigen met een doek en zeep

Het verwijderen van vlekken is een belangrijk onderdeel van het vloerkleed schoonmaken, vooral wanneer er hardnekkige vlekken opduiken. Een effectieve en simpele manier om deze te behandelen is met een vochtige doek en groene zeep. Door een zachte doek te gebruiken, voorkom je dat je het tapijt beschadigt tijdens het reinigen. Dep voorzichtig op de vlek met de vochtige doek in plaats van te wrijven, zodat je de vezels niet beschadigt. Voor vloerkleden met natuurlijke vezels is dit vooral belangrijk om de structuur van het tapijt intact te houden.

Groene zeep is een uitstekende keuze voor het reinigen van je tapijt. Het is zacht voor de vezels en effectief tegen vuil. Maak een klein sopje met groene zeep, dep de zachte doek erin, en werk voorzichtig op de vlek. Dit zorgt ervoor dat je vlekken verwijdert zonder dat je een grondige reiniging nodig hebt. Na het schoonmaken is het belangrijk om een schone doek te gebruiken om overtollig vocht weg te halen, zodat je geen waterkringen overhoudt.

Na het verwijderen van de vlekken, ziet het tapijt er weer fris uit en kun je genieten van een gereinigde vloerkleed. Met deze simpele aanpak zorg je ervoor dat jouw vloerkleed langer meegaat en er altijd verzorgd uitziet!

Vloerkleed reinigen

Maak gebruik van baking soda en witte azijn!

Baking soda en witte azijn zijn echte helden als het gaat om het reinigen van je vloerkleed. Vooral voor verse vlekken zijn ze ideaal. Wanneer je direct een vlek ziet, kun je snel handelen door een mengsel van baking soda en witte azijn te maken. Dit is een eenvoudige maar effectieve oplossing om je vloerkleed schoon te maken. Baking soda helpt bij het absorberen van het vuil, terwijl de azijn zorgt voor een diepere reiniging. Deze combinatie is perfect voor het schoonmaken van synthetische vezels, omdat het mild genoeg is om de vezels niet te beschadigen, maar toch krachtig genoeg om de vlekken aan te pakken.

Zo werkt het: strooi eerst wat baking soda op de vlek en giet er vervolgens voorzichtig een beetje witte azijn overheen. Het mengsel zal beginnen te bruisen, wat betekent dat het in actie komt! Laat dit even intrekken voordat je het met een schone doek deppend verwijdert. Wees vooral voorzichtig en wrijf niet te hard, zodat je de vezels niet beschadigt. 

Na deze behandeling ziet jouw vloerkleed er weer fris uit. Door dit proces regelmatig toe te passen, gaat je vloerkleed langer mee en blijven hardnekkige vlekken verleden tijd. Dat kan toch iedereen?

Tapijt reinigen met professionele reiniging

Hoewel je met regelmatige schoonmaakmethodes zoals stofzuigen en het verwijderen van vlekken al veel kunt bereiken, is er een moment waarop zelfs het beste doe-het-zelf werk niet genoeg is. Wanneer je vloerkleed echt intensief gebruikt is of de vlekken te hardnekkig zijn, kan professionele reiniging de beste oplossing zijn. Dit is de laatste stap als je alle andere methodes hebt geprobeerd en je vloerkleed een opfrisbeurt nodig heeft. Door het vloerkleed te laten reinigen door een professional, zorg je ervoor dat het grondig wordt aangepakt, zonder dat je het risico loopt de vezels te beschadigen.

Professionele reiniging is vooral aan te raden wanneer je een hoogpolig vloerkleed hebt, zoals bij een wollen vloerkleed. De specialisten weten precies welke technieken en middelen geschikt zijn voor jouw tapijt, zodat het zijn oorspronkelijke uitstraling terugkrijgt. Daarnaast wordt er vaak gebruikgemaakt van apparatuur die dieper reinigt dan je zelf thuis kunt doen. Zo gaat je vloerkleed nog langer mee en blijft het in topconditie. Dus als je merkt dat jouw vloerkleed er dof uitziet of vlekken niet meer verdwijnen, is het tijd om deze laatste stap te nemen en je tapijt professioneel te laten reinigen!

Vloerkleed reinigen

Jouw vloerkleed reinigen – conclusie

Een schoon vloerkleed maakt echt het verschil in je interieur. Of je nu een klein hoekje behandelt of het hele tapijt aanpakt, een regelmatig schoonmaakritueel houdt je vloerkleed in topconditie. Vooral bij een hoogpolig vloerkleed schoonmaken is het belangrijk om de juiste stappen te volgen, zodat je de vezels niet beschadigt. Van het verwijderen van kleine vlekken met een vochtige doek tot het gebruik van baking soda en witte azijn, je hebt nu verschillende manieren om je vloerkleed grondig te reinigen.

Als je merkt dat je tapijt ziet dat het wat extra zorg nodig heeft, of als vlekken blijven zitten, kan een professionele reiniging uitkomst bieden. Door je vloerkleed regelmatig goed te onderhouden, gaat het langer mee en blijft het er prachtig uitzien. Dus of je nu te maken hebt met een hoogpolig vloerkleed of een ander type tapijt, met deze tips blijft jouw interieur stralen!

Hoogpolige vloerkleden vragen om een voorzichtige aanpak, zoals wollen vloerkleden. Gebruik een stofzuiger met een borstelkop om los vuil te verwijderen zonder de vezels te beschadigen. Voor vlekken is het belangrijk om een zachte, vochtige doek te gebruiken en voorzichtig te deppen in plaats van te wrijven. Een hoogpolig vloerkleed reinigen is dus vooral een kwestie van geduld en zorgvuldigheid.

Het is aan te raden om je vloerkleed regelmatig te reinigen, afhankelijk van het gebruik. Voor een drukbezochte ruimte kun je het beste elke week je vloerkleed schoonmaken. Als je een klein vloerkleed hebt in een minder drukke ruimte, is eens per maand voldoende. Vergeet ook niet om af en toe een diepere reiniging uit te voeren, vooral als je huisdieren of kinderen hebt.

Als je merkt dat je vloerkleed gaat slijten of zelfs na een grondige reiniging er nog steeds dof uitziet, kan dit een teken zijn dat het aan vervanging toe is. Hoogpolige vloerkleden en andere vloerkleden kunnen na jaren van intensief gebruik hun glans verliezen, vooral als ze regelmatig in drukbezochte ruimtes liggen. Vlekken die niet meer weggaan of vezels die afbreken, zijn duidelijke signalen dat je misschien naar een nieuw vloerkleed moet gaan kijken.

Synthetische vloerkleden zijn over het algemeen makkelijker schoon te maken dan natuurlijke vezels zoals wol. Je kunt synthetische vloerkleden prima reinigen met standaard schoonmaakmiddelen zoals een mengsel van water en milde zeep. Let wel op dat je geen agressieve chemicaliën gebruikt, omdat dit de vezels kan beschadigen. Ook kun je synthetische vloerkleden regelmatig stofzuigen zonder dat je bang hoeft te zijn voor slijtage.

Hoogpolige tapijten kunnen na verloop van tijd platgedrukt worden, vooral op plekken waar veel overheen wordt gelopen. Een handige truc is om een klein hoekje van je vloerkleed op te tillen en voorzichtig met de hand of een borstel de vezels weer op te ‘fluffen’. Je kunt ook een ijsklontje op de platgedrukte plek leggen en laten smelten. Dit helpt de vezels zich weer op te richten.

Natuurlijk kun je ook ons artikel lezen over hoe je een vloerkleed weer plat kunt krijgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *